KORZYŚCI DLA ZDROWIA

Czujesz się przemęczony? Możesz cierpieć na niski poziom Ubichinolu w organizmie.

 

Twoje ciało potrzebuje Ubichinolu do wytwarzania energii. Substancja ta działa w komórkach, naturalnie zwiększając poziom energii.

 

Ubichinol odgrywa dużą rolę w przenoszeniu elektronów w celu generowania energii komórkowej, znanej jako ATP, cząsteczka umożliwiająca transport energii w komórkach do metabolizmu.

 

Lekarze i badacze uważają również, że właściwości przeciwutleniające Ubichinolu, są jedną z najważniejszych funkcji w systemach komórkowych organizmu i procesie produkcji energii komórkowej.

Więcej energii i witalności

Zmęczenie wiosenne to typowe zjawisko, które dotyka wielu z nas. Czujemy się wtedy mniej wydajni, bardziej zmęczeni i pozbawieni energii …

Zmęczenie wiosenne to typowe zjawisko, które dotyka wielu z nas. Czujemy się wtedy mniej wydajni, bardziej zmęczeni i pozbawieni energii; jesteśmy też bardziej podatni na infekcje. Niewiele osób wie, że przyczyna tego zmęczenia generalnie nie jest związana z zimą, ale z brakiem niezbędnej dla życia substancji — ubichinolu.

Jak właściwie działa ta substancja podobna do witaminy?

Energia potrzebna naszemu organizmowi jest wytwarzana podczas przekształcania pożywienia w komórkach. Niezwykle istotną rolę w tym procesie odgrywa ubichinol. Jest on obecny w każdej ludzkiej komórce i odpowiada za ponad 95% energii wytwarzanej w naszym organizmie, pozwalając mu na zachowanie zdrowia, aktywności i wydajności. Ubichinol to aktywna forma koenzymu Q10, który jest już dobrze znany konsumentom. W przeciwieństwie do Q10, ubichinol nie musi być przekształcany w organizmie, a dzięki temu jest bezpośrednio dostępny dla wszystkich organów. Ubichinol działa również jako silny antyoksydant, opóźniający starzenie się komórek. W normalnych warunkach nasz organizm sam produkuje ubichinol i pobiera jego niewielkie ilości z pożywieniem. Zdolność do jego wytwarzania zmniejsza się z wiekiem (mniej więcej po 40 roku życia), ale również – o wiele szybciej – pod wpływem takich czynników jak stres, choroby czy niehigieniczny tryb życia. W efekcie dochodzi do niedoboru tej substancji. Ciało starzeje się szybciej, a układ odpornościowy ulega osłabieniu, co skutkuje spadkiem wydajności i odporności organizmu.

Na szczęście jest sposób, by temu zaradzić: suplementy żywnościowe na bazie naturalnego ubichinolu, otrzymywanego poprzez fermentację drożdży. Codzienne zażywanie tych specyfików może zapewnić szybkie uzupełnienie niedoborów. Nie znamy skutków ubocznych ubichinolu, za to jego dobroczynne działanie zostało wyraźnie wykazane w licznych badaniach.

Dla kogo będzie przydatna taka suplementacja?

Właściwie wszystkie osoby powyżej 40 roku życia, które chcą dostarczyć sobie więcej energii, poprawić obronę immunologiczną i chronić komórki, odniosą korzyści z zażywania ubichinolu. Jest on ważny również dla osób narażonych na duży wysiłek. Dotyczy to zarówno zawodowych sportowców, jak i osoby przewlekle chore. Wiele badań pokazuje na przykład pozytywne działanie ubichinolu w leczeniu niewydolności serca: dodatkowy „zastrzyk energii” zapewniany przez ubichinol sprawia, że mięsień sercowy może pompować krew bez przerwy. Inny przykład: dzięki tej odżywczej substancji sportowcy mogą poprawić swoje wyniki i wytrzymałość, a przy tym w naturalny sposób chronić tkankę mięśniową.

Link Saved to clipboard
Czytaj więcej Czytaj mniej

ZDROWIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO I CHOLESTEROLU

Ubichinol jest obecny w niemal wszystkich komórkach ciała, a mięsień sercowy zawiera go w bardzo dużych ilościach. Dlatego właśnie ubichinol jest nazywany „witaminą serca”.

 

Nasze serce to wyjątkowy organ. U zdrowej osoby dorosłej uderza około 60-90 razy na minutę, pompując w tym czasie prawie 5 litrów krwi. Kiedy serce…

Ubichinol jest obecny w niemal wszystkich komórkach ciała, a mięsień sercowy zawiera go w bardzo dużych ilościach. Dlatego właśnie ubichinol jest nazywany „witaminą serca”.

 

Nasze serce to wyjątkowy organ. U zdrowej osoby dorosłej uderza około 60-90 razy na minutę, pompując w tym czasie prawie 5 litrów krwi. Kiedy serce jest stale osłabione, na przykład po zawale lub innej chorobie, nie może rozprowadzać wystarczającej ilości krwi po ciele. Zjawisko to zauważamy po wyczerpaniu, uczuciu duszności i zmęczeniu, które pojawiają się nawet po najmniejszym wysiłku.

 

100 mg ubichinolu dziennie wystarcza do wsparcia serca

Ubichinol jest niezbędny w procesie produkcji energii przez nasz organizm. Organy, które potrzebują dużo energii, takie jak serce, mają więc duże zapotrzebowanie na tę niezbędną dla życia substancję. Mięsień sercowy wykazuje najwyższą zawartość ubichinolu w całym organizmie. W związku z tym, że naturalna produkcja ubichinolu zmniejsza się wraz z wiekiem, produkcja energii w sercu również maleje, skutkiem czego serce staje się słabsze. Jeśli ten krytyczny stan utrzymuje się przez kilka lat, dochodzi do niewydolności serca, mającej wpływ również na inne organy. W związku z tym, że te ostatnie przestają otrzymywać dostateczną ilość krwi, ciało traci odporność, a poziom jego wydajności spada. Ten, kto cierpi na niewydolność serca, często ma również niedobór ubichinolu. Codzienne przyjmowanie tej niezbędnej dla życia substancji w postaci suplementu diety, może podtrzymać, a nawet na nowo zwiększyć produkcję energii w sercu.

 

Skutek uboczny powodowany przez statyny: brak ubichinolu

Osoby, które przyjmują statyny, powinny w szczególny sposób kontrolować poziom ubichinolu we krwi, ponieważ leki hipocholesterolemiczne blokują naturalną produkcję ubichinolu przez organizm. Po ich długotrwałym zażywaniu, szczególnie w starszym wieku, mogą wystąpić niedobory składników odżywczych. Ich skutkiem są problemy z mięśniami, takie jak bóle, skurcze, drgawki lub spadek energii. W połączeniu z niewydolnością serca, niedobór ubichinolu spowodowany statynami może prowadzić do znacznego nasilenia objawów chorobowych.

 

Kiedy i komu zalecana jest „witamina serca”, czyli ubichinol?

• wszystkim tym, którzy chcą aktywnie wspierać zdrowie swojego serca;

• w przypadku zwiększonego ryzyka problemów sercowo-naczyniowych;

• przy leczeniu już istniejących chorób, takich jak niewydolność mięśnia sercowego lub konsekwencje zawału;

• osobom, które przyjmują leki antycholesterolowe (statyny);

• sportowcom-amatorom i zawodowcom.

 

 

Link Saved to clipboard
Czytaj więcej Czytaj mniej

OCHRONA KOMÓREK I DZIAŁANIE PRZECIWSTARZENIOWE

Ubichinol jest obecny w niemal wszystkich komórkach ciała, a mięsień sercowy zawiera go w bardzo dużych ilościach. Dlatego właśnie ubichinol jest nazywany „witaminą serca”.

Nasze serce to wyjątkowy organ. U zdrowej osoby dorosłej uderza około 60-90 razy na minutę, pompując w tym czasie prawie 5 litrów krwi. Kiedy…

Ubichinol jest obecny w niemal wszystkich komórkach ciała, a mięsień sercowy zawiera go w bardzo dużych ilościach. Dlatego właśnie ubichinol jest nazywany „witaminą serca”.

Nasze serce to wyjątkowy organ. U zdrowej osoby dorosłej uderza około 60-90 razy na minutę, pompując w tym czasie prawie 5 litrów krwi. Kiedy serce jest stale osłabione, na przykład po zawale lub innej chorobie, nie może rozprowadzać wystarczającej ilości krwi po ciele. Zjawisko to zauważamy po wyczerpaniu, uczuciu duszności i zmęczeniu, które pojawiają się nawet po najmniejszym wysiłku.

100 mg ubichinolu dziennie wystarcza do wsparcia serca
Ubichinol jest niezbędny w procesie produkcji energii przez nasz organizm. Organy, które potrzebują dużo energii, takie jak serce, mają więc duże zapotrzebowanie na tę niezbędną dla życia substancję. Mięsień sercowy wykazuje najwyższą zawartość ubichinolu w całym organizmie. W związku z tym, że naturalna produkcja ubichinolu zmniejsza się wraz z wiekiem, produkcja energii w sercu również maleje, skutkiem czego serce staje się słabsze. Jeśli ten krytyczny stan utrzymuje się przez kilka lat, dochodzi do niewydolności serca, mającej wpływ również na inne organy. W związku z tym, że te ostatnie przestają otrzymywać dostateczną ilość krwi, ciało traci odporność, a poziom jego wydajności spada. Ten, kto cierpi na niewydolność serca, często ma również niedobór ubichinolu. Codzienne przyjmowanie tej niezbędnej dla życia substancji w postaci suplementu diety, może podtrzymać, a nawet na nowo zwiększyć produkcję energii w sercu.

Skutek uboczny powodowany przez statyny: brak ubichinolu
Osoby, które przyjmują statyny, powinny w szczególny sposób kontrolować poziom ubichinolu we krwi, ponieważ leki hipocholesterolemiczne blokują naturalną produkcję ubichinolu przez organizm. Po ich długotrwałym zażywaniu, szczególnie w starszym wieku, mogą wystąpić niedobory składników odżywczych. Ich skutkiem są problemy z mięśniami, takie jak bóle, skurcze, drgawki lub spadek energii. W połączeniu z niewydolnością serca, niedobór ubichinolu spowodowany statynami może prowadzić do znacznego nasilenia objawów chorobowych.

Kiedy i komu zalecana jest „witamina serca”, czyli ubichinol?
• wszystkim tym, którzy chcą aktywnie wspierać zdrowie swojego serca;
• w przypadku zwiększonego ryzyka problemów sercowo-naczyniowych;
• przy leczeniu już istniejących chorób, takich jak niewydolność mięśnia sercowego lub konsekwencje zawału;
• osobom, które przyjmują leki antycholesterolowe (statyny);
• sportowcom-amatorom i zawodowcom.

Link Saved to clipboard
Czytaj więcej Czytaj mniej

POPRAWA JAKOŚCI NASIENIA

Suplement odżywiania zawierający „witaminę dla komórek” może zwiększyć męską płodność. Bezpłodność jest wyłącznie sprawą kobiet? To nieprawda. Przyczyny niepłodności często leżą równie często po stronie mężczyzn lub obojga partnerów jednocześnie.

U mężczyzny niepłodność nie oznacza impotencji. Męska prokreacja zależy od ilości nasienia zdolnego do zapłodnienia komórki jajowej. Mniej…

Suplement odżywiania zawierający „witaminę dla komórek” może zwiększyć męską płodność. Bezpłodność jest wyłącznie sprawą kobiet? To nieprawda. Przyczyny niepłodności często leżą równie często po stronie mężczyzn lub obojga partnerów jednocześnie.

U mężczyzny niepłodność nie oznacza impotencji. Męska prokreacja zależy od ilości nasienia zdolnego do zapłodnienia komórki jajowej. Mniej więcej po 30 roku życia jakość nasienia zaczyna się pogarszać. Niektóre choroby, wpływ środowiska, otyłość, mało zbilansowane pożywienie, nadmierne spożycie alkoholu, bardzo wyczerpująca dla ciała regularna aktywność fizyczna oraz stres mogą negatywnie wpływać na płodność. Przyczyny bezpłodności nie zawsze są oczywiste. Pozostają one niewyjaśnione u wielu par.
Potrzebują one dyskretnej, łagodnej i niezawodnej formy terapii. Badania naukowe dowiodły skuteczności ubichinolu w leczeniu męskiej niepłodności. Analiza pokazuje, że codzienna suplementacja za pomocą 200 mg ubichinolu może znacząco poprawić jakość nasienia. Chodzi między innymi o poprawę ruchliwości spermatozoidów. W ten sposób ubichinol może sprzyjać ludzkiej płodności. Ubichinol odgrywa dominującą rolę przy produkcji energii w komórkach i działa jako antyoksydant chroniący przed objawami starzenia się.
Ubichinol nie ma skutków ubocznych i jest jedną z substancji, które zostały najlepiej przeanalizowane w badaniach. Naukowcy z całego świata wykazali jego znaczenie i skuteczność działania dla ludzkiego organizmu.

Link Saved to clipboard
Czytaj więcej Czytaj mniej

NATURALNA ENERGIA I WITALNOŚĆ DLA SPORTOWCÓW

Każdy zna koenzym Q10 z kremów przeciwstarzeniowych lub suplementów żywieniowych. Aktywną i łatwiej przyswajalną postacią koenzymu Q10 jest ubichinol. Obok produktów na bazie koenzymu Q10, które dobrze już zadomowiły się w świecie kosmetyków, obecnie coraz częściej na rynku europejskim pojawiają się produkty na bazie ubichinolu, podawane doustnie. Zalety tej…

Każdy zna koenzym Q10 z kremów przeciwstarzeniowych lub suplementów żywieniowych. Aktywną i łatwiej przyswajalną postacią koenzymu Q10 jest ubichinol. Obok produktów na bazie koenzymu Q10, które dobrze już zadomowiły się w świecie kosmetyków, obecnie coraz częściej na rynku europejskim pojawiają się produkty na bazie ubichinolu, podawane doustnie. Zalety tej substancji, która jest tak ważna dla sportowców, są jednak u nas ciągle mało znane.

W Japonii, na przykład, jest zupełnie inaczej. Tam ubichinol jest znany od dawna i okazuje się być bardzo popularny jako suplement diety dla osób uprawiających sport oraz inne obciążające aktywności. Obojętnie czy chodzi o narodową japońską reprezentację kobiet, która zdobyła tytuł Mistrza świata w piłce nożnej czy japońskich atletów olimpijskich: ubichinol, jak mówi jego nazwa „ubi-”, jest obecny wszędzie. Japońska sztangistka Hiromi Miyake, zdobywczyni srebrnego medalu na Igrzyskach olimpijskich w 2012 roku mówi, że nawet po intensywnym treningu czuje się „pełna energii” kiedy, na rok przed olimpiadą, włączyła ubichinol w dawce 200-300 mg dziennie jako suplement diety do swojego programu przygotowań.

Bez ubichinolu nie ma energii

Ubichinol występuje w całym naszym ciele w naturalny sposób. Ten mikroskładnik odżywczy, podobny do witamin, może być naturalnie wytwarzany przez organizm i – w niewielkich ilościach – znajduje się niemal we wszystkich pokarmach naturalnych. Ubichinol występuje w organizmie pod dwoma różnymi postaciami – jako koenzym Q10 oraz ubichinol. Ten ostatni może być przyswajany przez organizm bezpośrednio, bez konieczności jego aktywacji, i przez to staje się natychmiast dostępny. W tej postaci jest on najczęściej obecny w naszym organizmie.

Nasze ciało nie może funkcjonować bez ubichinolu. Ta niezbędna dla życia substancja jest konieczna w procesie przekształcania żywności w energię na poziomie komórkowym. Każda komórka musi dysponować wystarczającą ilością ubichinolu, aby zapewnić energię i wytrzymałość. Poza tym ubichinol działa jako silny antyutleniacz. Chroni on komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, obecności których sprzyja negatywny wpływ agresywnego otoczenia. Wolne rodniki są jak pozostałości po procesie metabolizmu i pojawiają się w naszym organizmie w coraz większych ilościach. Antyutleniacze, takie jak ubichinol, łagodzą oznaki starzenia i mogą wzmocnić układ odpornościowy.

Przeciw zmęczeniu i wyczerpaniu

Aktywność metaboliczna po 25. roku życia staje się wolniejsza. Organizm poddany procesowi starzenia i coraz większym obciążeniom fizycznym nie jest już w stanie pokryć zapotrzebowania energetycznego poprzez endogenną (naturalną) produkcję ubichinolu przez organizm. Również choroby lub długotrwały stres powodują niedobory tej substancji. Normalne odżywianie dostarcza organizmowi średnio tylko 10 mg ubichinolu dziennie. To zbyt mało, aby pokryć zwiększone zapotrzebowanie. Deficyty objawiają się w postaci zmęczenia, wyczerpania i bólów mięśniowych. I wtedy nagle okazuje się, że trudno nam osiągnąć lub utrzymać dotychczasową wydajność. Niewielki wysiłek staje się wycieńczający i pozbawia nas energii. Uciążliwe bóle mięśniowe, drżenie lub skurcze również wskazują na jego brak. Odpowiedni suplement diety na bazie ubichinolu może temu zaradzić.

Link Saved to clipboard
Czytaj więcej Czytaj mniej