Czym jest Ubiquinol?

Ubiquinol jest aktywną i nieutlenioną postacią koenzymu Q10, łatwo przyswajalną przez organizm. Ubiquinol jest najłatwiej absorbowaną postacią koenzym Q10 i jednym z najpotężniejszych, rozpuszczalnych w tłuszczach, przeciwutleniaczy w organizmie.

 

Ubiquinol to naturalny koenzym, powstającym w procesie fermentacji, identyczny w swojej budowie do powstającego w naszym organizmie. Ubiquinol jest od 3 do 8 razy lepiej absorbowany przez organizm, niż konwencjonalny koenzym Q10.

 

Ubiquinol pomaga chronić komórki organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Ubiquinol – ma lepszą absorpcję w porównaniu do konwencjonalnego koenzymu Q10, więc można przyjąć niższą dawkę dla tego samego efektu. Ubiquinol – łatwiej wchłania się do organizmu w porównaniu do konwencjonalnego koenzym Q10.

Kaneka Ubiquinol™ – jedyna forma Ubiquinolu na świecie produkowana przez Japońską firmę Kaneka.

W 18 badaniach klinicznych podkreślono wyższą skuteczność Ubiquinolu nad konwencjonalnym koenzymem. Lepsza zdolność wchłaniania przez Ubiquinolu w porównaniu z koenzym Q10 oznacza, że można przyjąć niższą dawkę dla tego samego efektu.

Dlaczego warto spożywać Ubiquinol? Od około 30 roku życia zdolność naszego organizmu do wytwarzania i przekształcania zwykłego koenzymu Q10 w jego aktywną, przeciwutleniającą postać Ubiquinol, znacznie się zmniejsza.

*In Supply, 2016, Kaneka and the innovative ubiquinol
*Hosoe, K. et al. (2007): Study on safety and bioavailability of ubiquinol (Kaneka QH) Regul Toxicol Pharmacol, 47(1):19-28. 2 Alf, D. et al. (2013):
*Ubiquinol supplementation enhances peak power production in trained athletes: a double-blind, placebo controlled study. J Int Soc Sports Nutr, Apr 29;10:24.3 Sarmiento, A. et al. (2016)

 

Ubiquinol story – zobacz naszą historię!